Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2010 11:06 - Според Рачо Петров валутният ни борд е застрашен
Автор: borisforex Категория: Лични дневници   
Прочетен: 729 Коментари: 0 Гласове:
1



Рачо Петров е внук на генерал Рачо Петров, оглавявал правителството през 1901-1906 г. Участвал е в изпълнителната власт в годините на ранната демокрация - при Филип Димитров, Стефан Софиянски, Иван Костов. Бил е главен секретар на Комитета на пощите и далекосъобщенията. Женен за германка, затова и живее предимно в Германия, където са и децата му. Днес Рачо Петров е финансов консултант.

- Г-н Петров, как ще коментирате факта, че голямата част от българските държавни пари са на депозит в частната Корпоративна търговска банка?
- В момента няма българска банка, която държавата да може да използва за провеждане на целева държавна, включително и антикризисна политика. Много се говори за антикризисни програми, но се изпускат основни правила, които са задължителни дори за такива държави като Франция, Германия, Великобритания. Не бих желал да съм на мястото на Бойко Борисов, на Симеон Дянков и да правя антикризисни програми. Но самият факт, че не те обръщат внимание на това /на липсата на подобен банков механизъм/, говори, че не познават световната практика. Защо? В редица страни държавата инвестира в редица банки, в това число и в частния сектор, като ги превръща в държавни банки. Правят го, за да може да се спасят влоговете и икономиките. И това става независимо от огромните загуби, които претърпя банковата система.

В Германия бяха инвестирани 700 милиарда евро, за да могат да бъдат спрени силно отрицателните процеси, които обхванаха банковата система. Същото стана в Австрия и Франция. А какво става в България?
В банковия сектор положението е силно тревожно, а в много отношения - направо отчайващо.

Дори най-умният министър-председател и най-способното правителство няма как да реализират някаква антикризисна програма и да заложат авторитета си, защото няма така необходимия механизъм, чрез който банковата система може да реализира тази програма. Защото почти всички банки, които са в България, са филиали на чужди банки. Предоставянето на едни или други капитали на някого трудно биха могли да бъдат ограничавани с решения на правителството, тъй като то не може да се разпорежда с филиали на чужди банки.

- Това означава ли, че депозитите на най-големите български дружества се намират в съмнителни ръце?
- Депозитите на най-големите български дружества са в частни банки, на които реално погледнато правителството нищо не може да направи. Държавата обаче може - и трябва! - да провежда конкурс, както за всяка една обществена поръчка, и въз основа на този конкурс да се избират банките, където да се влагат тези депозити.

Проблемът обаче е много по-опасен и остър. Защото ако вие вземете един кредит или облигационен заем, може да предположите, че тези средства ще ги дадете на Банката за развитие. И чрез нея ще ги разпространите съответно към нуждаещите се. Само че има една много опасна ситуация и за нея не споменава. Банката за развитие няма пълен лиценз! Което означава, че тя няма клиентска мрежа, че тя не може да поема обратно дълговите задължения на тази или онази фирма. А тя /банката/ ще може да използа за тези цели съответни търговски банки. Само че тя може да им предоставя кредити при 1 %, като те ги предоставят при съвсем друг процент. Просто тази банка не е в състояние да управлява и командва другите банки.

В България в банковата сфера съществува един пълен хаос, на който правителството е просто един свидетел и нищо повече. И това става в условията на валутен борд.

Всяко едно люлеене на еврото застрашава и валутния борд.

Понеже стойността на лева е привързана към една твърда стойност на еврото. А то изпадна в особена ситуация «благодарение» на Гърция. Когато стойността на еврото пада в международен аспект, това неминуемо се отразява и на България и бордът тръгва надолу.

- Има опасност за стабилността на борда? Това означава, че и България е в опасност!
- Има опасност. Ние много внимателно трябва да се отнасяме към състоянието, в което се намира еврото. И да не тръпнем като пионерчета дали ще влезем или не в еврозоната. Ако валутната единица евро беше собственост на една държава /Франция, Германия/, мога да си представя, че тази държава би могла да се справи с проблема. Защото тя има съответните механизми да печата или да не печата повече евро, да ограничи тези или онези разходи, да осигури определени вземания. Когато имате 16 държави, в които 4-5 са в състояние да крепят стойността на еврото, останалите 10-11 с всички сили го разхлабват, а Гърция Португалия, Испания и Италия направо го съсипват, за какъв стабилен борд може да се говори?! Дори не споменаваме Румъния, на която Световната банка още не е осигурила поискания от нея заем, не говорим за Унгария и Латвия…

Така че ние много безотговорно се отнасяме към критериите за еврозоната. България не е изолирана от света. Ако у нас има затишие - то това е затишие пред голямата буря.

- Американският посланик Джеймс Уорлик каза, че е изненадващо, че повече от държавните пари са в една малка банка. Муравей Радев коментира за нас, че с подобно изказване посланикът на Щатите може да фалира Корпоративна банка?!
- Не е работа на посланика да се занимава с икономиката на страната и особено да изказва собствено мнение. Как би реагирала американската администрация, ако българският посланик в Щатите се произнесе, че тяхна банка слага относително високи лихви по отношение на тези или онези корпорации, или че не са платили достатъчно средства на американския народ заради поразията, която направи частна компания в Мексиканския залив?!

Крайно време е външният ни министър да повика американския посланик и да му каже, че е недопустимо в една независима държава той назидателно определя какво да прави тя. Нека американският посланик да не играе ролята на съветския отпреди 20 години!

- Може ли това, че държавните пари са в трезорите на 3-4 частни банки, да помогне за стабилизирането на икономиката ни?
- Това е изключено! Изключено е! Пари, сложени в шкафчето, не правят пари. Когато вложите един лев някъде, този лев трябва да ви доведе най-малко два. Отговарях за инвестициите и за основните фондове на България през периода 1992-1995 г. Тогава инвестициите на България възлизаха на 50 милиарда долара, включително и за незавършените обекти. И като добавите, че към днешна дата дългът на България - държавен и частен, е също 50 милиарда долара - това прави 100 милиарда за 20 години.

България изяде $ 100 милиарда за 20 години, за да има в момента този бюджет.

Като БВП на глава от населението не надхвърля повече от 5500 евро. България отстъпва дори на страна като Унгария, която влезе в криза с около 40-50% по-висок БВП на човек. А точно това определя дали можем да имаме тази или онази заплата, тази или онази покупка. Аз през цялото време седя и гледам как в България се говори откъде да отрежем разходите. Този, който реже разходите, е като касиер, дето си държи в касата 100 лева независимо от това, че всички около него гладуват. Него не го интересува това, защото стоте лева стоят в касата. Каква полза от тези сто лева, след като всички около този работодател са умрели?!

- Пълният хаос, който цари в банките, води и до хаотично определяне на лихвите по кредитите…
- Основна заслуга светът да изпадне в тази икономическа криза има американската финансова система. Тя за съжаление се прехвърли и в Европа, а България е част от ЕС. Аз участвам в редица експертни форуми в Швейцария. В тази страна, където банкирането коренно се различава от общата банкерска система в света, съществуват неща, които будят много сериозни страхове.

Първо - ако вие вземете 100 000 лв. заем, за да си купите жилище, вие го изплащате за 20 години и чрез лихвите ви излиза двойно и тройно повече. В края на 20-ата година вие сте платили 300 000 лв. заем, защото банкерите са ни заложили схема за разплащане, при която в първите 10 години вие сте платили около 20% от главницата и сте платили 100% почти лихва върху цялата сума. За втората десетилетка вие плащате още един път тази, така да се каже, идиотска форма на разплащане. В резултат на което САЩ, използвайки този механизъм, който стана използваем и в Европа, достигнаха до онези невъзвратими кредити, които бяха раздали за финансиране на жилищното строителство. Сега в Испания се отчитат около един милион жилища, които не са реализирани, защото са използвани подобни схеми за разплащане на ипотеки.

Аз водих един разговор в Цюрих с един стар банкер. Той така каза - г-н Петров, в Швейцария банкирането е начин на съществуване. Но и тук в последните годни се промъква този агресивен способ, който носи моментен успех, но не и продължителна стабилност на банковата операция.

Заради това банките вече събуждат недоверието на клиента.

И това е язва, която съпътства целия финансово-банков сектор в света. Навремето при моя дядо идва някой и казва - аз имам 100 франка. Тези пари съм ги изкарал от работа, но искам да ги държа при теб, в твоята банка, за да имам пари за черни дни. Банкерът и клиентът бяха тандем. Банкерът помага на клиента да реализира тези пари така, че да има печалба и за банкера, и за собственика на капитала. Защото банката няма собствени пари. Банката разполага с пари, които клиентите внасят в нея.

- Днес Милен Велчев, когото обвиняват, че е изтъргувал в своя полза външния дълг на България, съветва обикновения българин да не си обръща спестяванията в долари?
- Тоя трябва да си плюе в лицето, защото като финансов министър настояваше на всяка цена дългът да се обърне и да се превалутира в евро. В резултат на което вместо 1,5% до 3% лихви върху дълга на България от 2002 г. дългът се качи на 8,5% върху евровата стойност. И се каза, че в България щял да се подобри инвестиционният климат - пълни глупости. Защото реално погледнато България има дългове, които през 2013 г. ще й се стоварят със страшна сила, дългът ще нарасне с още милиард допълнително. Велчев в комбинация с всички юпита, не без участието на Симеон Сакскобургготски, ни сториха това!

Ако тоя Велчев беше казал - превърнете си парите в долари, щеше пак да се окаже лъжливото овчарче. Проблемът с финансите и с икономическото състояние на САЩ не е по-малък от този в Европа, но има разлика. В САЩ доларите се печатат във федералния резерв. Тоест Щатите еднолично решават да печатат или да не печатат пари. След като преди осем години са приканвали българската държава да прехвърли дълга си от долари в евро, сега ще бъде някак си неудобно да ни приканват да правим обратното. След като Велчев успя да спечели милиони от операциите си, как изведнъж сега да каже - дайте сега да превърнем еврото в долари. Сега нещата ще станат още по-солени.

- Нарастват лихвите по кредити, но не нарастват лихвите по депозитите ни?!
- Правилно! В случая лихвите показват много ясно каква е общата ситуация в България. Защо? Ако вие внесете своите пари в евро в банка, какво следва?! Към днешна дата еврото е загубило някъде около 25% спрямо долара. И какво става, когато вие продължавате да притискате банката да ви дава 5, 7, дори 3% лихва, която е печалба на вашия капитал? Вие сигурна ли сте, че можете да изкарате 3% печалба от вашия капитал от банката, в която сте вложили парите си, щом икономиката е в пълен срив?!

Ако вие вложите средствата си в банка и очаквате печалба от лихвите по депозитите си, това означава, че вие никога няма да можете да инвестирате тези средства в производствена дейност, която може да ви донесе онези 6 или 7% печалба от така очакваната от вас банкова лихва, която банката няма как да ви даде.

Проблемите, които стоят пред България, са непреодолимо тежки.

Така че, ако имам фирма, ще гледам да дам по-малко пари на банката, за да може да ми останат пари да се разплащам, да си развивам бизнеса.

- Значи по време на криза да не влагаме парите си в банките? А къде?!
- Във всеки случай не в чорапа.

- По Черноморието в момента се продават суперлуксозни хотели на безценица. Да си напазаруваме хотели…
- Ако днес се продават на безценица, тяхната цена ще се върне към реалността. Ако имате възможност и търпение да инвестирате в недвижимо имущество, няма да е грешно, защото то никога не загубва стойността си, въпреки че в известен период от време зависи от пазарните условия.

- Предвиждате ли фалит на банки в България?
- Не трябва да се плаши обществото с това дали ще има фалити на банки, или не. В това отношение периодът 1993-1996 г. /когато в България фалираха 16 банки - б.а/ беше сравнително поучителен за българската администрация и за политиците. Но за съжаление не бе поучителен за банкерите. Мога да твърдя това, защото имам впечатление както от българските банкери, така и от банкерите на Швейцария, Австрия, Германия.

Трябва да кажа, че за съжаление банкерите нищо не научиха от случилото се, от верижните фалити на банки. Нищо не научиха! Защо? След дебата, който проведе д-р Любо Христов, българските банки ще се сблъскат с европейския съд и с комисарите в Европейския съюз. /Б.р. - д-р Любомир Христов даде скандално интервю за “ШОУ” - “Банките стават казина”./

Не мога аз да взема кредит от банка, а после банката едностранно и по свое съображение да определя лихвите. Познавам добре Любо Христов. Той не е от вчера в банковата система и разбира отлично банкирането. Президентът вече е предупреден за тези, които се опитват да направят цирк от закона за лихвите по кредитите. Крайно време е този закон да влезе в Конституционния съд. Защото договорът за един кредит е договор между две равностойни лица - банката и кредитополучателя. Никой не може да изменя условията на договора, когато се е достигнало до някакво споразумение.

- На изявлението на д-р Христов в “ШОУ”, че банките стават казина, шефът на Уникредит-Булбанк Левон Хампарцумян отговори с интервю в “часовете”: някои искали да бламират банките?!
- Не искам да нападам Левон, защото се познаваме. Но, извинявайте… има една българска поговорка - кога стана циганин, кога ти почерня гъзът!

Едно интервю на Мария ДРУМЕВА


Тагове:   Форекс,   валутен борд,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borisforex
Категория: Лични дневници
Прочетен: 38216
Постинги: 15
Коментари: 22
Гласове: 6
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031